Standard

Magyar Jagdterrier Klub

                                              Fajtaismertető-Standard
Rudolf Friess főerdész, Walter Zangenberg nagybirtokos és Carl Erich Grünewald gyártulajdonos lelkes vadászként a Foxterrier Klub ellenzékét alkották, mivel számukra, a világ tenyésztőinek többségével szemben, nem kutyáik szépsége volt az elsődleges cél.


 

Dr. Heck-Hagenbeck állatkert-igazgató négy fekete-vörös terriert (Werwolf, Raugraf, Morla és Nigra) ajándékozott Zangenbergnek, aki e négy kutyát legjobb foxterrierjeivel pároztatta. De hiába dolgozott olykor 100 kutyával is, nem tudta megszílárdítani a kívánt fekete-cser színt, a négy Heck-féle kutyával viszont nem akart beltenyészteni, nem megfelelő vadászösztönük miatt. Dr. Herbert Lackner, königsbergi fogorvos egy német vadászati lapban olvasott a négy fajtaalapító munkájáról. Dr. Lackner éppen egy német vadász-schnauzer kitenyészésén fáradozott, meglehetősen sikeresen, három nemzedéken keresztül. Az öt elkötelezett férfiú Münchenben ült össze tapasztalataikat kicserélni, és elméletben itt született meg a mai német jagdterrier. Dr. Lackner hamarosan kiderítette, hogy a Heck-féle kutyák nem fajtatiszta foxterrierek, hanem foxterrier anyjukat valószínűleg egy welsh terrier vagy egy welsh-ír terrier keverék kan fedezte be. Mivel schnauzereket nem akartak használni a jagdterrier kialakításához, csak terriereket, fekete-vörös egyedek után kezdtek kutatni. Egy angol egyetemi professzor révén hozzájutottak egy ilyen színű, igazi angol munkavonalból származó terrierhez. A Forma Baltia nevet elnyerő szuka 600 márkába került, ami akkoriban igen sok pénzt jelentett egy kutyáért.

Német jagdterrier standard (FCI 103)

Rövid történeti áttekintés: Az első világháború után néhány aktív vadász kivált a nagy taglétszámú Foxterrier klubból, hogy olyan tenyészetet építsen fel, mely kizárólag a vadászati teljesítményre összpontosít. Így a tapasztalt vadász-kinológus Rudolf Frieß, Walter Zangenberg és Carl-Erich Grünewald elhatározta egy fekete-cser vadászkutyakitenyésztését, föld alatti munkára. Fáradozásaikat a véletlen is segítette. Lutz Heck-Hagenbeck állatkert-igazgató négy fekete-cser terriert ajándékozott nekik, melyek állítólag fajtatiszta foxterrier-vonalakból származtak. Ezek a kutyák alapították a német jagdterrier tenyésztését. Ebben az időben csatlakozott dr. Herbert Lackner a fajta alapítóihoz. Az óangol terrier és a welsh terrier céltudatos bekeresztezésével, és intenzív tenyésztési munkával sikerült a fajta megjelenését megszilárdítani. Ezzel párhuzamosan nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy sokoldalú, kemény, jó hangal dolgozó és vízkedvelő kutyákat tenyésszenek, kifejezett vadászösztönnel és a legjobb képezhetőséggel. 1926-ban alakult a Német Jagdterrier klub. A tenyésztők a legnagyobb hangsúlyt e vadászkutya vadászati használhatóságára, szilárd wesenére, bátorságára és vakmerőségére fektetik.
Általános megjelenés: Kicsi, fekete-cser színű, kompakt, jó arányokkal rendelkező vadászkutya.
Fontos arányok:
A mellkas körfogatának és a marmagasság aránya: a mellkas körfogata 10-12 centiméterrel nagyobb, mint a marmagasság.
A test hosszának és a marmagasság aránya: a test csekély mértékben hosszabb, mint a marmagasság.
A mellkas mélységének és a marmagasság aránya: kb. a marmagasság 55-60 százaléka.
Wesen: Bátor és kemény, munkára kész és kitartót, életerős és temperamentumos, megbízható, kezelhető és irányítható, nem gyáva vagy agresszív.
Fej: nyújtott, kissé ék alakú, nem hegyes, a fang valamivel rövidebb, mint a koponya a nyakszirtcsont és a stop között.
Koponya: Lapos és a fülek között széles. A szemek között keskenyebb.
Stop: Csekély mértékben kifejlett.
Orr: A fangnak megfelelően sem túl keskeny, sem túl kicsi, nem osztott, fekete, ha a szőrzet fő színe barna, barna is lehet.
Fang: Erőteljes, mély alsó állkapocs, erősen kifejlett áll.
Pofa: Kifejezett.
Ajkak: Feszesek és jól pigmentáltak.
Állkapocs/harapás/fogak: nagy fogak. erőteljes állkapocs, szabályos, rendezett és teljes ollós harapással, a felső metszőfogak sora hézag nélkül az alsó metszőfogak sorára nyúlik, és a fogak az állkapocsban függőlegesen állnak. A fogképletnek megfelelő 42 fog.
Szemek: Sötétek, kicsik, oválisak, jól és sérüléstől védetten elhelyezkedők, szoros szemhéjak. Határozott tekintet.
Fülek: Enyhén a fejhez simuló, félig lelógó fülek, magasan tűzöttek, nem kimondottan kicsik, V-formájúak.
Nyak: Erőteljes, nem túl hosszú, kissé erősebb átmenettel illeszkedik a vállakhoz.
Felső vonal: Egyenes.
Mar: Kifejezett.
Hát: erős, egyenes, nem túl rövid.
Ágyék: Erőteljesen izmolt.
Far: Erőteljesen izmolt, lapos.
Mellkas: Mély, jól ívelt bordákkal, nem túl széles, hosszú szegycsont, jól hátranyúló bordákkal.
Alsó vonal: Elegáns ívvel fut hátrafelé, rövid, feszes lágyékkal és enyhén felhúzott hassal.
Farok: Jól a hosszú farhoz tűzött, kb. egy harmadával kurtítják. Inkább lehet kevésbé felemelve hordott, mint meredeken felfele irányuló, nem ívelhet a hátvonal fölé. A természetes farok vízszintesen vagy sarlósan hordott.
Mellső rész: A végtagok elölről nézve egyenesek és párhuzamosak, oldalról nézve jól a test alatt állnak. A talaj és a könyök közötti távolság kb. megegyezik a könyök és a mar közötti távolsággal.
Váll: Jó ferde és hátranyúló, hosszú lapocka.
Felkar: lehetőleg hosszú, jól és szárazan izmolt.
Könyök: A testhez simul, sem kifelé, sem befelé nem fordul. Jó szögellés a felkar és az alkar között.
Alkar: Száraz és merőleges, erőteljes csontozat.
Mellső lábközépízület: Erőteljes.
Mellső lábközép: Enyhén előre irányuló, a csontok inkább erőteljesek, mint finomak.
Mellső mancsok: Gyakran szélesebbek, mint a hátulsók, szorosan egymáshoz simuló lábujjakkal, vastag, durva, ellenálló és jól pigmentált talppárnákkal. párhuzamosan mozognak, álló testhelyzetben és mozgásban sem fordulnak befelé vagy kifelé.
Hátulsó rész: Hátulról nézve a hátulsó végtagok egyenesek és párhuzamosak. Jó szögelés a comb és a lábszár között, akárcsak a lábszár és a hátulsó lábközép között. erőteljes csontozat.
Comb: Hosszú, széles és izmos.
Térd: Erőteljes, a comb és a lábszár közötti jó szögeléssel.
Lábszár: Hosszú, izmos és inas.
Csánk: Mélyen elhelyezkedő és erőteljes.
Hátulsó lábközép: Rövid, függőleges.
Hátulsó mancsok: Oválisak-kerekek, szorosan egymáshoz simuló lábujjakkal, vastag, durva, ellenálló és jól pigmentált talppárnákkal. párhuzamosan mozognak, álló testhelyzetben és mozgásban sem fordulnak befelé vagy kifelé.
Jármód: Térölelő, a mellső végtagok jó előre nyúlásával és a hátulsó végtagok jó tolóerejével, folyamatos, nem peckes, a mellső és hátulsó végtagok párhuzamosan mozognak.
Bőr: Vastag, feszes, ránctalan.
Szőrzet: Sima, sűrű, kemény drótszőr vagy durva simaszőr.
Szín: Fekete, sötétbarna vagy feketés szürke, vöröses sárga, élesen elhatárolt, tiszta jegyekkel a szemöldökön, a fangon és a szügyön, a végtagokon és a végbélnyílás körül. Világos vagy sötét maszk egyformán megengedett. Kis fehér jegyek a szügyön és a lábujjakon elfogadottak.
Marmagasság: Kanok és szukák: 33-40 cm.
Súly: A kívánatos munkasúly kanoknál 9-10 kg, szukáknál 7,5-8,5 kg.
Hibák: A felsorolt szempontoktól való minden eltérés hibának tekintendő, melynek értékelését az eltérés mértéke és a terrier munkaképességére való befolyása határozza meg. Egy vagy mindkét hiányzó M3 nem hiba.
Súlyos hibák:

Keskeny koponya, keskeny és hegyes fang, ferde alsó állkapocs, szuk állkapocs, gyenge harapás, a metszőfogak bármilyen csekély mértékű rendezetlensége.
Világos vagy foltos orr.
Világos, túl nagy vagy kidülledő szemek.
Felálló vagy félig felálló fülek, túl kicsi, túl mélyen tűzött vagy túl nehéz fülek.
Meredek mellső rész.
Beesett vagy pontyhát, túl rövid hát.
Rövid szegycsont.
Túl keskeny, túl széles front.
Meredek hátulsó rész, túlépített hátulsó rész.
erősen kifelé vagy befelé forduló könyök, tehénállás, O-lábúság, szűk vagy tág végtagállás; mozgásban és álló testhelyzetben egyaránt.
Poroszkálás, peckes vagy tipegő mozgás.
Nyitott mancsok, macskamancsok.
Túlhajló farok, túl mélyen tűzött farok, lelógva hordott farok.
Rövid, gyapjas, nyitott vagy vékony szőrzet.
A has és comb belső felülete kopasz.
Tenyésztésből kizáró hibák:
Gyenge wesen, lövés- és vadfélénkség.
Előre- vagy hátraharapás, keresztharapás, tétreharapás, részleges tétreharapás, kulissza-harapás, foghiány (kivéve M3).
Pigmenthiány.
Ektrópium, entrópium, különböző színű szemek, kék vagy foltos szemek.
Színhiba.
A megadott méret alatti vagy feletti magasság.
Megjegyzés: A kanoknak két, szemmel láthatóan normálisan fejlett herével kell rendelkeznie, melyek teljes egészében a herezacskóban helyezkednek el. 

Magyar Jagdterrier Klub

WeblapÉpítő